Az online katalógus használata

 

Az Egri Hittudományi Főiskola Könyvtárának számítógépes katalógusa jelenleg (2012. október) több mint 7 ezer rekord adatait tartalmazza. A bibliográfiai adatokat a korábban használt ORBIS katalógusból töltöttük át, ennek köszönhetően a főiskolai oktatásban leginkább használt modern teológiai, bölcseleti és történeti állomány a katalógusban kereshetővé vált. 2012. novemberétől az új könyvtári gyarapodást már kizárólag a Corvina-katalógusban találják meg. A könyvtár hagyományos cédulakatalógusának építését ettől az időponttól lezárjuk.

 

A katalógus elérése

A katalógus elérhető a Hittudományi Főiskola honlapján (Szervezeti egységek – Könyvtár – Katalógusok menüpontban) vagy az Érseki Papnevelő Intézet honlapján található „fekete hollós” logóra kattintva.

Belépés után az alábbi lehetőségek közül választhat:

·   Egyszerű keresés

·   Összetett keresés

·   CCL

·   Böngészés

·   Kosár tartalma

·   Korábbi keresések (ez a menüpont csak legalább egy keresés után jelenik meg)

·   Súgó

·   Nyelv beállítása

 

Egyszerű és összetett keresés

Az alábbi indexekben történhet keresés a könyvtári dokumentumok különböző adataira, ezek az indexek jelennek meg a keresőablak keresési mezőihez tartozó legördülő mezőkben:

·   szerző (szerző, társszerző, közreműködő, fordító, szerkesztő, illusztrátor stb.)

·   cím (főcím, alcím, párhuzamos cím, sorozati cím stb.)

·   tárgyszó (a dokumentum tartalmát leíró szó vagy kifejezés)

·   kiadó

·   tárgykör (jelenleg nem használjuk)

·   ISBN, ISSN (könyvek és folyóiratok egyedi azonosító számai)

·   ETO (jelenleg nem használjuk)

·   vonalkód (a könyvtár egyedi példányazonosító kódja)

·   lelőhely (jelenleg nem használjuk)

 

Egyszerű keresés során csak egy feltétel szerint kereshetünk (pl. cím vagy tárgyszó), míg az összetett keresés során több feltételt is megadhatunk, illetve a keresőkifejezéseket logikai parancsokkal (ÉS, VAGY, DE NEM) kapcsolhatjuk össze. Ezzel a keresést pontosabbá tehetjük, a kapott találatok számát jelentősen szűkíteni tudjuk.

Az összetett keresésben három keresőkifejezés kapcsolható össze, akár például három tárgyszót is megadhatunk. A legördülő menüből ugyanazok az indexek választhatók ki, mint az egyszerű keresés során.

A keresőablak felső sorában több lehetőség közül választhat.

A Dátumban megadhatja, hogy mettől-meddig kiadott művekre szeretne keresni.

A Nyelv legördülő menüben kiválaszthatja, hogy milyen nyelven írt dokumentumokra kíváncsi (bármi, magyar, angol, német, francia, olasz), alapértelmezésben bármilyen nyelven írt találatokra keres. (Az ablak legfelső sorában szereplő nyelvbeállítás magára a keresőfelület nyelvére vonatkozik, eldöntheti, hogy magyar vagy angol nyelvű legyen a Corvina keresőfelülete.)

A Típusban jelenleg az alábbi szempontok szerint szűkítheti a keresést: bármi, könyv, térkép, számítógépes file, sorozat, kotta, zene, vizuális dokumentum. Az alapértelmezés ebben az esetben is a „bármi”.

Egyszerű és összetett keresés során is beállíthatja, hogy egyszerre hány találatot jelenítsen meg a Corvina (12, 36, 60, 120).

A keresés során a mezők legördülő menüjéből kiválasztjuk, hogy melyik indexben szeretnénk keresni (pl. szerző, cím stb.), majd begépeljük a keresőkifejezést. Alapértelmezésben az ÉS logikai műveletet használja a Corvina, vagyis ha „Szabó” szerzőre és „dogmatika” címre keresünk, akkor minden olyan rekordot megad találatként, amely mű valamelyik tágan értelmezett szerzője „Szabó” családnevű és a mű címében valahol szerepel a „dogmatika” szó.

Ha a VAGY szó előtti kis körre kattintunk, akkor olyan találatokat kapunk, amelyeket vagy egy „Szabó” családnevű szerző írt, vagy a címében valahol szerepel a „dogmatika” szó. Vagyis például Szabó Lőrinc verseit is találatként értelmezi a Corvina.

 

A keresés és a böngészés általános szabályai

A rendszer a nagy- és kisbetűk között nem tesz különbséget, azonban az ékezetes (rövid és hosszú) magánhangzókat megkülönbözteti.

A rendszer a névelőket, kötőszavakat sem magyar, sem idegen nyelven nem veszi figyelembe, ezek az ún. tiltott szavak.

Lehetőség van a keresés során a csonkolásra is. Csonkolás során a szó elején és végén egy vagy több betű a %-jellel helyettesíthető. Szó közben egy betű helyettesíthető aláhúzással (_), több betű a % jellel. Tehát ha nem tudjuk például, hogy egy mű címében az „egyháztörténet” vagy az „egyháztörténelem” szó szerepel-e, akkor az „egyháztört%” szót beírva mindkét kifejezést tartalmazó könyvcímeket megkapjuk találatként az „egyháztörténeti”, „egyháztörténelemben” stb. szavakkal együtt.

 

Találati lista

Egyszerű és összetett keresésnél is ugyanazt a szerkezetű Találati listát kapjuk.

A felső sorban balra beállíthatjuk, hogy hány találatot szeretnénk megjeleníteni egyszerre (12, 36, 60, 120).

A Részletezés több lehetőséget is kínál:

·         Rövid (szerző, cím, megjelenés éve)

·         Hosszú (szerző, cím, megjelenés éve, kiadó, terjedelem, tárgyszavak stb.)

·         Hosszú, példányokkal (a keresett mű megtalálásához ez a forma a legcélravezetőbb, mert a dokumentum részletes leírása mellett megadja a könyvtári példányok raktározási adatait is, amelyek a mű megtalálását segítik)

·         MARC, HUNMARC (speciális könyvtári szabványok szerinti forma)

·         Mozaik

A Rendezésben a kapott találatok sorrendje szabható meg. Jelenleg az adott dokumentum szerzője, címe, a megjelenés időpontja és a dokumentumtípus szerint rendezhetők növekvő, illetve csökkenő sorrendbe a találatok.

Ha a fent bemutatott részletezési lehetőségek közül a „Rövid” formátumot választjuk, akkor a találati lista egy adott sora egy sorszámmal indul, majd a jelölőnégyzet következik. A szerző, a mű címe és a megjelenés dátuma után a „Részletek” kifejezésre kattintva kaphatjuk meg a tétel részletesebb bibliográfiai leírását, amely a példányadatokat is tartalmazza. Három változatban tudja a rendszer megmutatni az adott sorhoz tartozó dokumentumot: Hosszú (példányadatokkal), MARC és HUNMARC. Ezek beállítása a legördülő menüben, a „Részletek” szavak oszlopa felett lehetséges.

Ha a Részletezés menüben a „Hosszú, példányokkal” lett beállítva, akkor egy lépésben kapjuk meg a részletes bibliográfiai leírást a példányadatokkal, célszerű ezt használni a keresés során.

A keresőablak alsó sorában jobb oldalon a következő ablak(ok)hoz lapozhatunk, balra a Letöltés paranccsal a jelölőnégyzetben kijelölt tételek menthetők le (lásd. a felső sorban a Kosár tartalma menüpont feliratának változását a Kosár oszlop jelölőnégyzetének kipipálásakor).

Túl sok találat esetén a képernyő bal fölső sarkában piros színnel üzenetet kapunk, ekkor célszerű szűkíteni a keresőkérdést. Az adott tétel bibliográfiai leírásában a Szerző, a Tárgyszavak, az Egyéb nevek stb. linkként szerepelnek.

 

Példányadatok

Fontos információt közölnek a könyvek bibliográfiai leírása alatt található Példányadatok, amelyekhez a Találati listában a „Hosszú, példányokkal” nevű formátum beállításával (lásd. Részletezés) vagy a „Rövid” formátum esetén a „Részletek” linkre kattintva juthatunk el, utóbbi esetben akkor, ha a „Részletek” szó felett álló kis mezőben a „Hosszú” szó van beállítva.

A Lelőhely jelenleg az első emeleti könyvtár gyűjteményét jelenti. A Helyrajzi szám a könyv raktári jelzete, ez alapján található meg a polcon. A Tematikus jelzet speciális gyűjteményeket jelent, amelyeket a dokumentumok konkrét tárolási helyétől függetlenül mi magunk alakíthatunk ki (pl. helyismereti művek, a MEI állománya stb.). A Státusz minden esetben azt jelzi, hogy a könyv kölcsönözhető, mivel a számítógépes kölcsönzést a fejlesztés jelenlegi szakaszában még nem indítottuk el. Ennek megfelelően a katalógus nem jelzi, ha a keresett példány éppen kölcsönzésben van.

 

CCL-parancsnyelvi keresés

A gyakorlott felhasználók keresési felülete, ahol a keresés a FIND paranccsal és a Boole-algebra szerinti operátorok használatával történik.

 

Böngészés   

Böngészést akkor célszerű használni, ha ismerjük a pontos adatokat (pl. szerző, cím stb.) és ezek alapján szeretnénk keresni. A böngészés eredménye a könyvtár által használt egységesített névalakok listája lesz, az azokhoz tartozó tételek számával. Adatbázisunk jelenleg szerző és közreműködő, fő- és sorozati cím, valamint tárgyszó szerinti böngésző indexeket tartalmaz.

Az adott tétel többféleképpen megjeleníthető: a Szerző oszlop linkjére kattintva, a jelölőnégyzetet, majd a Kijelöltek megjelenítése parancsot használva, illetve egy találat esetén a Megjelenít oszlop linkjére kattintva. A kapott ablakban megjelenik a dokumentum bibliográfiai leírása, valamint a mű eléréséhez nélkülözhetetlen példányadatok.

 

Kosár tartalma

A Találati listában a megjelenített adatokhoz tartozó jelölőnégyzetre kattintva az adott tétel a Kosárba helyezhető. Ha a képernyőn látható összes találatot külön szeretnénk gyűjteni, akkor a Rövid formátumban a jelölőnégyzetek feletti Kosár linkre kell kattintani. A külön gyűjtött találatok megtekinthetők, a keresés végén letölthetők.

A rekordok letöltéséhez megadhatjuk, hogy melyik találatunkat szeretnénk letölteni, választhatjuk a Kosár tartalmát vagy a Találati lista tetszőleges tartományát. Beállíthatjuk a letöltés formátumát és a karakterek kódolását. Letölthetjük a rekordokat fájlba vagy elektronikus levélben is továbbíthatjuk.

Egy adott tétel a Kosárból úgy távolítható el, hogy a hozzá tartozó jelölőnégyzetből eltávolítjuk a pipát. A kosár kiürítése paranccsal a Kosár teljes tartalma törölhető.

Az el nem mentett adatok a böngészőből kilépve elvesznek.

 

Korábbi keresések

A bejelentkezés óta lefuttatott keresések listáját tartalmazza CCL nyelvű formában, fordított időrendben (a böngészéseket nem). A Módosítás gombra kattintva az eredetileg használt keresési ablakban a keresőkérdést megváltoztathatjuk.

 

Kedves Látogató!

Ha bármilyen kérdése van a számítógépes katalógus használatával kapcsolatban, kérje a könyvtáros segítségét. Véleményét, javaslatát a tibor.gal@ektf.hu címre küldheti el.