Az online katalógus használata

Eszterházy Károly Egyetem Tittel Pál Könyvtár

Egri Campus


Az online katalógus az 1996 óta beszerzett dokumentumok (könyvek, CD-k, térképek, kották stb.) bibliográfiai adatait tartalmazza. A könyvtár állományába korábban bekerült dokumentumok adatai folyamatosan kerültek be az adatbázisba, mára a gyűjtemény feldolgozása teljesnek mondható.


A katalógus elérése

A katalógus elérhető a könyvtári honlapról a Katalógusok menüpontból (felső sor) vagy a honlap bal oldalán látható Katalógusra kattintva. Ezután az Egri Campus könyvtárának katalógusa linket kell kiválasztani.Belépés után az alábbi lehetőségek közül választhat:
Egyszerű és összetett keresés

Az alábbi indexekben történhet keresés a könyvtári dokumentumok különböző adataira:Egyszerű keresés során csak egy feltétel szerint kereshetünk, míg az összetett keresés során több feltételt is megadhatunk, illetve a keresőkifejezéseket logikai parancsokkal (ÉS, VAGY, DE NEM) kapcsolhatjuk össze. Ezzel a keresést pontosabbá tehetjük, a kapott találatok számát jelentősen szűkíteni tudjuk.

Az összetett keresésben három keresőkifejezés kapcsolható össze, a legördülő menüből ugyanazok az indexek választhatók ki, mint az egyszerű keresés során.

A keresőablak felső sorában több lehetőség közül választhat összetett keresésnél.

A Dátumban megadhatja, hogy mettől-meddig kiadott művekre szeretne keresni. A Gyűjteményben kiválaszthatja, hogy a teljes EKF-katalógusban keresne vagy csak a teljes katalógus valamelyik részében.

A Nyelv legördülő menüben megadhatja, hogy milyen nyelven írt dokumentumokra kíváncsi (bármi, magyar, angol, német, francia, olasz). (Az ablak legfelső sorában szereplő nyelvbeállítás magára a keresőfelület nyelvére vonatkozik, eldöntheti, hogy magyar vagy angol nyelvű legyen a Corvina keresőfelülete.)

A Típusban jelenleg az alábbi szempontok szerint szűkítheti a keresést: bármi, könyv, térkép, számítógépes file, sorozat, kotta, zene, vizuális dokumentum.

Egyszerű és összetett keresés során is beállíthatja, hogy egyszerre hány találatot jelenítsen meg a Corvina (12, 36, 60, 120 találat).

A keresés során a mezők legördülő menüjéből kiválasztjuk, hogy melyik indexben szeretnénk keresni (pl. szerző, cím stb.), majd begépeljük a keresőkifejezést. Egyszerű és összetett keresésnél is ugyanazt a szerkezetű Találati listát kapjuk.


Találati lista

A felső sorban jobbra beállíthatjuk, hogy hány találatot szeretnénk megjeleníteni egyszerre (12, 36, 60, 120).

A Részletezés több lehetőséget is kínál:A Rendezésben a kapott találatok sorrendje szabható meg. Jelenleg az adott dokumentum szerzője, címe, a megjelenés időpontja, illetve a dokumentum típusa szerint rendezhetők növekvő, illetve csökkenő sorrendben a találatok.

Ha a „Rövid” formátumot választjuk a Részletezésben, akkor a találati lista egy adott sora egy sorszámmal indul, majd a jelölőnégyzet következik. A szerző, a mű címe és a megjelenés dátuma után a „Részletek” kifejezésre kattintva kaphatjuk meg a tétel részletesebb bibliográfiai leírását, amely a példányadatokat is tartalmazza. Három változatban tudja a rendszer megmutatni az adott sorhoz tartozó dokumentumot: Hosszú (példányadatokkal), MARC és HUNMARC. Ezek beállítása a legördülő menüben, a „Részletek” szó oszlopa felett lehetséges.

Ha a Részletezés menüben a „Hosszú, példányokkal” lett beállítva, akkor egy lépésben kapjuk meg a dokumentum állományadatait is tartalmazó bibliográfiai leírását.

A keresőablak alsó sorában jobb oldalon a következő ablak(ok)hoz jutunk el, balra a Letöltés paranccsal a jelölőnégyzetben kijelölt tételek menthetők le (lásd. a felső sorban a Kosár tartalma menü feliratának változását a Kosár oszlop jelölőnégyzetének kipipálásakor).

Példányadatok

Fontos információt közölnek a Példányadatok, amelyekhez a Találati listában a „Hosszú, példányokkal” nevű formátum beállításával (lásd. Részletezés) vagy a „Rövid” formátum esetén a „Részletek” linkre kattintva érhetünk el.A Lelőhely a könyvtár különböző gyűjteményeire utal, ezek elérhetőségéről, az ott található állományról és szolgáltatásokról a könyvtári honlapon tájékozódhat. A Lelőhely-kódok feloldása, vagyis melyik líceumi teremben található az adott kóddal jelölt állomány:

A Helyrajzi szám a könyv raktári jelzete, ez alapján található meg a szabadpolcon vagy ezt kell a könyvtári kérőlapon feltüntetni. A Tematikus jelzet speciális gyűjteményeket jelent (pl. Churchill-gyűjtemény, Képeslap-gyűjtemény stb.). A Státusz jelzi, hogy kölcsönözhető („Kölcsönözhető) vagy olvasótermi („Helyben olvasható”) példányról van-e szó. A tanszéki könyvtárakban lévő példányok esetében a „Nem kölcsönözhető” kifejezés szerepel. Ha az adott példány ki van kölcsönözve, akkor a Corvina jelzi, hogy meddig vitték el a művet (pl. „Lejár: „18-JUN-2015”).

Túl sok találat esetén a képernyő bal fölső sarkában piros színnel hibaüzenetet kapunk, ekkor célszerű szűkíteni a keresőkérdést.

A Digitalizálási kérés gomb ebben a struktúrában még nem működik.


CCL-parancsnyelvi keresés

A gyakorlott felhasználók keresési felülete, ahol a keresés a FIND paranccsal és a Boole-algebra szerinti operátorok használatával történik.


Böngészés

Böngészést akkor célszerű használni, ha ismerjük a pontos adatokat (pl. szerző, cím stb.) és ezek alapján szeretnénk keresni. A böngészés eredménye a könyvtár által használt egységesített névalakok listája lesz, az azokhoz tartozó tételek számával. Adatbázisunk jelenleg szerző, cím és tárgyszó szerinti böngésző indexeket tartalmaz.Az adott tétel többféleképpen megjeleníthető: a Szerző oszlop linkjére kattintva, a jelölőnégyzetet, majd a Kijelöltek megjelenítése parancsot használva, illetve egy találat esetén a Megjelenít oszlop linkjére kattintva. A kapott ablakban megjelenik a dokumentum bibliográfiai leírása, valamint a mű eléréséhez nélkülözhetetlen példányadatok.


A keresés és a böngészés általános szabályai

A rendszer a nagy- és kisbetűk között nem tesz különbséget, azonban az ékezetes (rövid és hosszú) magánhangzókat megkülönbözteti.

A rendszer a névelőket, kötőszavakat sem magyar, sem idegen nyelven nem veszi figyelembe, ezek az ún. tiltott szavak.

Lehetőség van a keresés során a csonkolásra is. Csonkolás során a szó elején és végén egy vagy több betű %-jellel helyettesíthető. Szó közben egy betű helyettesíthető aláhúzással (_) , több betű a % jellel.


Kosár tartalma

A Találati listában a megjelenített adatokhoz tartozó jelölőnégyzetre kattintva az adott tétel a Kosárba helyezhető. Ha a képernyőn látható összes találatot külön szeretnénk gyűjteni a Rövid formátumban, akkor a jelölőnégyzetek felett lévő Kosár linkre kell kattintani. A külön gyűjtött találatok megtekinthetők és szerkeszthetők, illetve a keresés végén letölthetők. A tétel a Kosárból úgy távolítható el, hogy a hozzá tartozó jelölőnégyzetből eltávolítjuk a pipát. A kosár kiürítése paranccsal a Kosár teljes tartalma törölhető.

Az el nem mentett adatok a böngészőből kilépve elvesznek.Letöltés

A rekordok letöltéséhez megadhatjuk, hogy melyik találatunkat szeretnénk letölteni, választhatjuk a Kosár tartalmát vagy a Találati lista tetszőleges tartományát. Beállíthatjuk a letöltés formátumát és a karakterek kódolását. Letölthetjük a rekordokat fájlba vagy elektronikus levélben is továbbíthatjuk.


Korábbi keresések

A katalógusba lépés óta lefuttatott keresések listáját tartalmazza CCL nyelvű formában, fordított időrendben. A Módosítás gombra kattintva az eredetileg használt keresési ablakban a keresőkérdést megváltoztathatjuk.


Olvasói adatok

A bejelentkezéshez szükség van az olvasó vonalkódjára és a jelszóra. Az Ön vonalkódja a diákigazolványa száma. Ha kapott a könyvtárban külön olvasójegyet, akkor annak a száma szükséges a bejelentkezéshez. Alapértelmezett jelszó a születési hónap és nap számokkal írt négykarakteres változata (pl. ha Ön október 20-án született, akkor a jelszó: 1020; ha február elsején, akkor 0201).A sikeres bejelentkezést követően lehetőség van a jelszó megváltoztatására (lásd. Adatok).

A Könyvtáraimban láthatjuk, hogy milyen dokumentumokat kölcsönöztünk ki az egyetemi könyvtárból, mi a lejárat dátuma, nem járt-e már le az adott dokumentum kölcsönzése. A késve visszaszolgáltatott dokumentumokért a Könyvtárhasználati szabályzatban meghatározott módon és mértékben késedelmi díj fizetendő.

Lehetőség van a kölcsönzési határidő egyszeri hosszabbítására is. Ehhez jelölje ki az adott tétel előtt álló négyzetet, majd kattintson a "kijelöltek hosszabbítása"-linkre. Az olvasótermi (zárástól-nyitásig kölcsönözhető) és a 3 napos kölcsönzéseket nem lehet hosszabbítani. A sikertelen hosszabbításról piros színnel üzenetet küld a Corvina (ebben az esetben keresse fel a könyvtár munkatársait).

Az Olvasói adatokból a felső sorban látható Kijelentkezés paranccsal lehet kilépni.


Kedves Látogató!

Ha bármilyen kérdése van a számítógépes katalógus használatával kapcsolatban, kérje a könyvtárosok segítségét. Véleményét, javaslatát a gal.tibor@uni-eszterhazy.hu címre küldheti el.